Så har Skövde blivit ett centrum för dataspelsindustrin

Dataspelsbranschen glöder. Svenska spelutvecklares omsättning växte till 19,2 miljarder kronor under 2018. Det är en tredubbling på fem år, och största procentuella ökningen sedan 2014. Nu söker sig både studenter, forskare och investerare till Skövde.

– Vi har skapat något som vi är ensamma om i Europa, säger Kenneth Johansson, verksamhetsansvarig inom affärsutveckling på Science Park Skövde.

Trots att Sverige är ett litet land så är spelindustrin en av de starkaste och mest inflytelserika i världen. Men allt började i liten skala. På Högskolan i Skövde startades utbildning i spelutveckling 2002. Idag har de, tillsammans med bland annat Science Park Skövde, satt Skövde på världskartan inom dataspelsutveckling genom Sweden Game Arena och The Game Incubator. Tillsammans utgör de ett premiumkluster för dataspelsutveckling.

The Game Incubator hjälper till att starta och utveckla företag mot en internationell marknad, och har i dag runt 30 företag i sin process i Skövde och Göteborg. När företagen står på egna ben, har de möjlighet att fortsätta vara en del av Sweden Game Arena, som driver och knyter ihop internationaliseringsprocessen med viktiga industrinätverk för att öka försäljning och investeringar i de företag som ingår i dess community.

– Sweden Game Arena fungerar som en internationell kunskapsnod för våra startups och alumnibolag och övrig svensk spelindustri, med bland annat riktade community-events. Det egna årliga evenemanget är Sweden Game Conference, som är en av Sveriges största branschsamlingar med över 1000 deltagare och som har ett uppskattat medievärde på 15 miljoner svenska kronor, berättar Kenneth Johansson.

Unik miljö

Sweden Game Arena fungerar som ett ekosystem, som byggts upp strategiskt under en längre tid. Tillsammans med The Game Incubator skapar det stora möjligheter att starta, utveckla och etablera företag i denna unika miljö.

– Här finns även forskning och utbildning, men också viktiga industrikanaler och nätverk som möjliggör en snabbare väg till kunskap och etablering på den internationella marknaden. Vi har också knutit till oss många investerare, och vi är noga med att hitta sätt för våra mer etablerade företag att återinvestera i bolag inom vårt community, säger Kenneth Johansson.

Internationell positionering

Magnus Ling har varit projektledare för Sweden Game Arena sedan 2015, och redan då fanns behov bland företagen inom dess community att positionera sig internationellt.

– Företagen ville synas och samverka för att förstärka sina varumärken och positionera sig internationellt, vilket var möjligt med finansiering från Västra Götalandsregionen. Det är också det vi har fokuserat mycket på sedan 2015, genom att delta och ställa ut på mässor och konferenser.

Arbetet har varit så framgångsrikt att Sweden Game Arena under de senaste åren har representerat den svenska spelindustrin på Europas största spelmässa, Gamescom i Köln, och har haft med sig ett 30-tal företag från sitt community och övriga Sverige

Nationella möjligheter

Det var på just spelmässan Gamescom i Köln för två år sedan som en spelutvecklare från Sundsvall besökte Sweden Game Arenas monter med en intressant spelidé. Den presenterade han för The Game Incubators affärsutvecklare Per Micael Nyberg, som numera är coach för företaget Sideline Labs i Sundsvall, som befinner sig mitt i inkubatorsprocessen.

– Stefan Sångberg på Sideline Labs kom fram till oss och behövde hjälp med att ta sin idé vidare. Vi har alltid haft ambitionen att ta in fler företag nationellt i The Game Incubator, och vi kände att detta var en bra möjlighet att prova att göra just det, säger Per Micael Nyberg.

Växa på avancerad nivå

Nästa steg är att fortsätta den uthålliga satsningen på utbildning och forskning inom dataspelsutveckling, menar Per Backlund, som är professor i informationsteknologi på Högskolan i Skövde.

–Vi planerar för att under hösten 2020 ta in cirka 225–300 studenter på 12 olika utbildningsprogram, vilket innebär att vi kommer att växa rejält på avancerad nivå inom dataspelsutveckling.

Högskolan i Skövde har ett unikt dataspelsprogram, där de bland annat har gemensamma gränsöverskridande projekt för att skapa en tydlig koppling till de olika yrkeskategorier som finns inom dataspelsutveckling.

– I projektet får studenterna lära sig att arbeta tillsammans inom alla yrkeskategorier i dataspelsutveckling, till exempel grafik och musik. Att studenterna sedan har möjlighet att välja att starta eget företag genom The Game Incubator eller börja arbeta på ett av företagen inom Sweden Game Arenas community skapar mycket goda förutsättningar, säger Per Backlund.

Stärka internationella inflödet

Det finns även ett växande intresse för utbildningarna från Asien, och framför allt Kina.

–De åren vi haft de internationella magisterprogrammen så har vi alltid haft ungefär hälften internationella studenter och hälften svenska. Det stärker det internationella inflödet och skapar nya spännande och intressanta grupper som gör att vi förbättrar den sammanlagda kunskapsnivån, säger Per Backlund.

Bonny och Sutor är två exempel. Båda var mycket framgångsrika universitetslärare i speldesign och spelutveckling i Kina. I dag är de en del av ekosystemet i Sweden Game Arena i Skövde. Sutor har bland mycket annat introducerat det välkända spelet Angry Birds på den kinesiska marknaden. Nu hjälper han unga spelutvecklare att nå nya marknader.

– Jag vill utnyttja mina samlade kunskaper och kontakter för att bygga en bro för de svenska spelutvecklarna till marknaden i Asien, särskilt genom att söka externa investerare och introducera Sweden Game Arena till fler potentiella samarbetspartners, säger han.

Engagerade finansiärer

De som har gjort satsningen på Sweden Game Arena möjligt är finansiärerna, menar Kenneth Johansson.

–Vi har hela tiden haft Skövde kommun och Västra Götalandsregionen med oss. Genom starka och engagerade finansiärer från dag ett har vi kunnat åstadkomma detta.

Från vänster: Magnus Ling, Per Backlund, Kenneth Johansson och Per Micael Nyberg.